Våra typer av räcken

Oavsett var ditt räcke skall sitta, inne eller ute, med eller utan stolpar så har vi lösningen. Vi erbjuder ett brett sortiment av rostfria räcken. Glasräcke, barräcke, helglasräcke och wireräcke, med fokus på både design och säkerhet.
Till våra räcken finns en stor möjlighet att utforma just utifrån dina förutsättningar och hur du vill att det skall se ut.

Vad bör du tänka på?

Förutom att vara en snygg detalj ska ett räcke även förebygga olyckor. Enligt Boverkets byggregler måste räcken installeras för höjder över en halv meter. När man bygger ett räcke finns även krav på utformningen. Här är tre enkla regler att gå efter:

 1. Höjd
  Har man normal våningshöjd (240 cm + bjälklag) eller lägre, så ska räcket vara minst 90 cm högt. Är våningshöjden högre än så ska räcket vara minst 110 cm högt. Därför brukar det oftast vara 90 cm som gäller i hemmiljö och 110 cm i offentlig miljö.
 2. Klättringsbart
  När man väljer wireräcke eller barräcke som alternativ är det viktigt att tänka på att det inte ska vara möjligt att klättra upp på räcket om fallhöjden är över 2 meter. Detta förhindrar man genom att klä insidan 0,8 meter upp med glas eller liknande.
 3. Öppningsbredd
  För att inte barn ska kunna fastna i räcket så ska det aldrig vara mer än 10 cm brett mellan ribbor, överliggare eller dylikt.
 4. Glipor och öppningar
  Mellanrum mellan golv och räckets underkant får vara max 50 mm. Vertikala glipor får vara max 100mm breda och horisontella glipor får inte vara mellan 110-230 mm.

Läs mer på boverkets regler >>

Kontakta oss

Har du funderingar kring räcken? Behöver du expertråd? Hör av dig till oss så hjälper våra experter dig!

Välj din närmaste verkstad (obligatorisk)

Ditt namn (obligatorisk)

Postnummer (obligatorisk)

Ort (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt telefonnummer (obligatorisk)

Ditt meddelande

Ryds Glas Kalkylprogram Ikon Räcken

Använd vårt beräkningsprogram om du vill få en offert på din egna räckeslösning!

Helglasräcken

När du vill slippa stolpar som försämrar utsikten och få ett elegant och lyxigt glasräcke skall du välja vårt helglasräcke. Räcket består av ett 12,76 mm eller 16,76 mm härdat lamellglas som har mjukt slipade kanter. Glaset fästes in i botten med en kraftig U-profil i aluminium, denna finns både som toppmonterad eller som sidomonterad. Glasräcket passar både inomhus och utomhus och systemet med helglas gör att du maximerar ytan för ljusinsläpp. Som tillval kan du välja en handledare i trä eller rostfritt med enkel montering där profilen har ett spår som passar med glasets överkant.

Barräcken

Till våra eleganta barräcken använder vi som standard våra runda rostfria stolpar, baren är 12 mm tjock och monteras på utsidan av stolparna. Som standard monteras 6 stycken barstänger i höjd. Handledare kan väljas i rostfritt eller trä.

Wireräcken

Rostfria wireräcken kan placeras på flera olika sätt och i en mängd olika miljöer. Till våra smäckra wireräcken kan du enkelt få ett stabilt och bra slutresultat. Som standard använder vi oss av våra runda stolpar, den rostfria wiren är 4 mm tjock och alla detaljer för infästning är givetvis också rostfria. Terminaler och infästningar är justerbara för att förenkla monteringen.

Ryds Glas Wireräcken

Montering av stolpar

När du planerar hur du skall placera ditt räcke på balkongen/uteplatsen är det viktiget att du tänker på att det finns något stadigt att bulta fast räckesfoten i. Det är väldigt viktigt att räcket får en stabil infästning, finns det bara en trallbräda att skruva i måste denna förstärkas med en regel eller ett vinkeljärn på undersidan. Toppmonterade stolpar monteras som standard 70mm in från ytterkant balkongplatta/uteplatsen.

Skötsel

Ett rostfritt räcke utomhus har lång hållbarhet men för att slippa missfärgningar måste stolpar och fästen underhållas. Detta görs genom att årligen rengöra med såpa och vatten. På missfärgade ytor rekommenderar vi att du rengör med Universalpasta artikel 4435. Efter rengöring måste ytorna efterbehandlas med en skyddande hinna av stålglans artikel 4440.

Ryds Glas Stålglans och Pasta
Ryds Glas Räcken Inspirationslänk

Glasräcken med stolpar

Våra glasräcken består av exklusiva rostfria stolpar, runda eller fyrkantiga, på dessa sitter små eleganta klämfästen som håller glaset på plats. Glaset är som standard ett 8,76 mm säkerhetsglas med slipade kanter men vi levererar även 10,76 mm tjockt. Säkerhetsglaset är ett laminerat glas dvs. två glas med en plastfolie i mellan som har tryckts ihop till en enhet, detta gör att vid en krosskada  håller plastfolien glasbitarna kvar på plats.

Till våra glasräcken kan du välja om du vill ha handledare eller bara en fri glaskant. Våra handledare finns i rostfritt, ek, ask, valnöt, lärk cumaro och furu. Infästningen av räcket sker antingen uppe på befintligt golv eller vertikalt på bjälklagskanten.

Ryds Glas Glasräcke med stolpe

Integrerad grind

Till vårt räckessystem med runda eller fyrkantiga stolpar finns nu även en integrerad grind med lås. Den passar utmärkt till glasräcket runt poolen men även vid uteplatsen. Grinden är tillverkad som en ram där du själv har möjlighet att välja mellan glas, wire eller bar.

Ryds Glas Integrerad Grind

Franska balkonger

Franska balkonger är på stort intågande igen. Med våra modeller kan du enkelt anpassa din franska balkong efter utrymme och önskemål. Du kan till och med använda samma stil på balkongen som på ditt rostfria räcke!

Vi tycker att fransk balkong kan vara både modernt, transparent och lika säkert som ett räcke. Ryds Glas levererar din balkong med rostfria fixpoints-beslag för infästning i fasad. Vi använder 12,76 mm härdat och laminerat säkerhetsglas som standard men kan anpassa ditt glas till andra tjocklekar.

Ryds Glas Franska Balkonger

Punktfästen / fixpoint till räcke med helglaskänsla

Punktfästen eller fixpoint är samma sak men vi väljer att kalla vår produkt fixpoint. För att skapa en helglaskänsla på t.ex. en bjälklagskant eller i en trappa kan man välja att fästa in med fixpoint. Det finns många olika modeller att välja mellan men viktigt är att välja en modell som är justerbar. Med våra fixpoints kan du justera mellanrummet mellan vägg och glas.

Du kan välja glastjocklekar från 8 mm och upp till 16,76 mm. Om du väljer fixpoints till dina räcken kan du välja att montera handledare i trä eller rostfritt.

Ryds Glas Fixpoint J062100 30mm och J062200 50mm liggande

Fixpoint J062100 30mm och J062200 50mm.