Skip to main content
UPPDRAG VI MINNS
75 års minnen - Ryds Glas logga

ÄROFYLLT UPPDRAG I KULTURMINNESSKYDDADE BYGGNADER

Precis intill Östermalms Saluhall i Stockholm, öppnades den 6 maj 2021 Villa Dagmar, ett lyxigt boutiquehotell med italiensk hemmakänsla. Vårt glasmästeri i Stockholm fick äran att stå för många av glasdetaljerna, ett projekt som tog två år att slutföra.

Hotel villa Dagmar har inspirerats av Dagmar Bergstens villa i Båstad, Karl och Dagmar Bergstens privata bostad. Ägarna till hotellet, fjärde generationen Malmström och ägare till Hotel Diplomat, hade en vision om att Boutiquehotellet skulle kännas som ett hem. Arkitekten Per Öberg, tillsammans med Stockholms Stads arkitekter på Tengbom, valde att bevara stora delar av fastighetens jugendstil. Det är kanske just detta, bevarandet av det gamla och tidstypiska, som varit det mest utmanande i projektet för våra glasmästare.

– Hotel villa Dagmar var på många sätt ett utmanande projekt. Det fanns stora antikvariska krav som ställde höga krav på utformningen av alla delar. Vi skulle behålla det tidstypiska utseendet men lägga till moderna och höga funktionskrav. Vi var till exempel tvungna att skapa en speciallösning med Janisol Artre, ett ovanligt smidessystem, till stålfönsterna i lanterninen på saluhallen, minns Magnus Hellström, verksamhetschef på Ryds Glas Stockholm.

– Det var även ett avancerat ROT-projekt där allt skulle integreras i befintlig byggnad med mycket anpassningar, fortsätter Magnus.

Uppdraget, som även innefattade Östermalms Saluhall, vann glasmästeriet genom en offentlig upphandling i Stockholm Stad. Projektet för Ryds Glas del pågick i två år och sysselsatte fem till sex glasmästare under hela projekttiden.

Uppdraget innebar arbeten på hotellet och i systerbyggnaden, Östermalms Saluhall. I båda byggnaderna skapades traditionella metallpartier, och till Saluhallens fasad i taklanterninen gjordes speciella, tidstypiska stålfönster. I hotellet genomfördes dessutom en stor fönsterrenovering med nya energi- och bullerglas. Och till de 70 sviterna skapades duschglas till samtliga badrum.

Hotel Villa Dagmar består inte bara av en byggnad utan av flera kulturhistoriskt skyddade byggnader med olika karaktärer. I hotellets hjärta ligger en innergård som påminner om en italiensk piazza med mat- och vinbar. Här finns även ingångarna till hotellets restaurang, spa och blombutik. Samtliga träpartier till butiksfönster och entréer är skapade av Ryds Glas. Villa Dagmar och Saluhallen har blivit en härlig plats som många vill besöka igen.

– Det är otroligt kul och ärorikt att få ha varit en del av ett av Stockholms mest omtalade projekt på senare år. Sedan är det väldigt fint, om än lite klurigt, att få renovera varsamt i tidstypisk stil för att bevara kulturhistorien. Byggnaderna kommer att hålla i många år framöver och Villa Dagmar och Östermalms Saluhall är två landmärken som jag tror många kommer att känna till framöver, avslutar Magnus Hellström.

Entré till byggnad med glaspartier

Vinnare i Årets Stockholmsbyggnad

Tillsammans med nio andra finalister var den renoverade Östermalmshallen nominerad till Årets Stockholmsbyggnad 2021 och i omröstningen valde stockholmarna att priset skulle gå till Östermalms saluhall. Vi kan såklart inte ta åt oss hela äran men vi är stolta över att ha kunnat bidra med vår expertis till denna vackra byggnad.

VÅRA KUNDLÖFTEN