Skip to main content
UPPDRAG VI MINNS
75 års minnen - Ryds Glas logga

CAROLI KYRKA FÅR NYTT LIV - ÖVER 2000 GLAS ERSATTA I STORT RENOVERINGSPROJEKT

I centrala Malmö hittas den pampiga byggnaden Caroli kyrka som byggdes med österländsk inspiration på slutet av 80-talet. På senare år har kyrkan avkristnats och fallit i sämre och sämre skick, men nu har kyrkan genomgått en stor restaurering av utsidan. Här har Ryds Glas funnits på plats och bytt ut över 2 000 fönster – ett stort projekt där kyrkan fått tillbaka sin forna glans. Samtidigt har glasmästaren rustat upp byggnaden med säkerhetsglas.

Den vackra byggnaden Caroli kyrka, som idag ägs av fastighetsägaren Klövern, genomgår en stor förändring där både insida och utsida byts ut. Nu planeras det för insidan och vilken typ av verksamhet som kommer hållas där, men redan i fjol gjordes en stor restaurering av hela byggnadens yttre. Under cirka två års tid byttes allt från fogar till tak och något som verkligen fick projektet att sticka ut var det stora arbete där över 2 000 glas byttes ut.

– I projektet har man har tagit ut alla byggnadens stålfönster för att byta ut glasen och skicka bågarna på blästring och målning. Vår del i projektet har varit att skära ut alla gamla glas för att sedan sätta i nya, och för att ge byggnaden en ännu högre kvalitet har vi även satt i säkerhetsfönster i ytterbågarna, säger Alexander Lundberg, verksamhetschef på Ryds Glas för Södra Skåne.

I projektet med fönsterbytet, som pågick från och till under ett halvår, har sammanlagt cirka 15 personer på Ryds Glas varit delaktiga i projektet.

– Det här var ett stort och utmanande projekt och det är första gången vi byter ut så många glas i ett och samma projekt. Samtidigt har det varit väldigt roligt att se kyrkan få tillbaka sin forna glans och få vara med och bevara kulturhistorien. Kyrkan var ju tidigare ganska nedgången. Går man förbi kyrkan nu ser den näst intill ny ut, säger Alexander Lundberg.

 

Inuti Caroli Kyrka - Uppdrag vi minns

Glaspärlan 2022

Då fönsterbytet varit ett projekt som både stuckit ut storleksmässigt och genom den stora utmaningen så har projektet lämnats in som ett tävlingsbidrag till Glasbranschföreningens tävling Glaspärlan. Glaspärlan uppmärksammar projekt där användningen av glas tydligt bidrar till att uppfylla arkitektoniska, funktionella, innovativa och hållbara kvaliteter, och vem som tar hem priset avslöjas på mässan Nordbygg den 28 april.

– I Glaspärlan gissar jag att vi tävlar mot flera extraordinära nybyggen, men det här projektet är verkligen one of a kind. Dels på grund av sin storlek, dels för att vi tillförde säkerhetsglas i de gamla bågarna. Samtidigt är det viktigt att ta hand om gamla byggnader och ge dom ett nytt liv. Det gör att vi sticker ut från de andra tävlande och kan ha en stor chans att vinna.

Sensommaren 2021 var restaureringen av den gamla kyrkbyggnadens yttre färdigställt, och nu fortsätter planeringen kring vilken typ av verksamhet som ska få ta del av de pampiga lokalerna.

VÅRA KUNDLÖFTEN