Skip to main content

SÅ UNDERHÅLLER OCH RENGÖR DU DINA
FÖNSTER PÅ BÄSTA SÄTT

Det är något visst med välvårdade och skinande rena fönster, det sätter en viss känsla till rummet och byggnaden när glasrutorna är kristallklara. I texten nedan kommer vi dela med oss av våra allra bästa tips och råd när det gäller att rengöra och underhålla dina fönster!

FÖNSTER TVÄTT

VARFÖR REGELBUNDET FÖNSTERUNDERHÅLL ÄR VIKTIGT

Genom att ta hand om dina fönster kan du öka fönsternas livslängd och på sikt spara in på underhållnadskostnader. Fukt som samlas runt fönsterkarmar och tätningar kan – om det vill sig illa – skapa en grogrund för mögel vilket är skadligt både för hälsan och inomhusmiljön.

Ser du till att hålla fönsterrutorna fria från smuts, damm och fingeravtryck genom regelbunden rengöring ser du dessutom till att fönsterna släpper in maximalt med ljus.

UTRUSTNING FÖR EFFEKTIV FÖNSTERRENGÖRING

Rengöringsmedel i någon form: Antingen kan du köpa färdigt rengöringsmedel anpassat för just fönsterputs, eller så kan du blanda din egna miljövänliga fönsterputs, (en del ättika, tio delar vatten). Använd aldrig en metallskrapa, stålull eller andra typer av metallföremål på glaset när du ska tvätta fönster och undvik alla former av slipande rengöringsmedel.

Du behöver också vara extra försiktig om du har specialglas med någon form av beläggning så som självrengörande glas eller solskyddsglas. För dessa glas bör du vara försiktig med att använda starka rengöringsmedel och gummiskrapa.

 • Hink/Sprayflaska: En hink eller sprayflaska där du häller i din egengjorda fönsterputs.
 • Tvättsvamp eller trasa: Använd en mjuk tvättsvamp eller en trasa för att väta ner fönsterrutorna med fönsterputs. Undvik att använda något grovt material som kan repa glaset.
 • Mikrofiberduk/Torr trasa: Använd en ren och torr mikrofiberduk för att torka av fönsterrutorna. Mikrofiberdukar är bra för att minska risken för att lämna ränder eller ludd på fönstren, men det går också bra att använda en gammal bomullstrasa.
 • Fönsterskrapa: En bra fönsterskapa med gummikant underlättar för att få en fläckfri och blank yta på dina fönster.
 • Stege eller stegpall: Sitter fönsterna högre upp än att du når dem från marknivå är det bra om du har en stabil stege eller stegpall för att kunna nå och rengöra dem säkert.
 • Teleskopiskt skaft till fönsterskrapa: Har ni svåråtkomliga fönster högt upp kan även ett teleskopskaft till fönsterskapan underlätta.

PUTSA FÖNSTER - STEG FÖR STEG

 1. Börja med att damma av både fönsterkarm och fönsterbräda för att få bort damm och eventuellt löst sittande smuts.
 2. Använd en tvättsvamp/trasa eller spraya på fönsterputs på fönsterrutorna. Arbeta sedan från toppen till botten för att undvika droppar och fläckar.
 3. Torka fönstret rent med en torr trasa/mikrofiberduk.
 4. Syna fönstret för att fånga upp eventuella fläckar eller streck och torka av dem mikrofiberduken.
 5. Avsluta genom att torka av runt fönstret med en ren trasa för att få bort vattenstänk.
VÅRA KUNDLÖFTEN