Skip to main content
KOMPETENSSÄKRING

EN BRANSCH FÖR ALLA - SÅ SKA VI FÅ FLER KVINNOR TILL GLASBRANSCHEN

Att jobba som glasmästare är ett varierande, spännande och givande yrke och för den som funderar på att testa glasbranschen är möjligheterna många. Just nu skriker företagen efter nya medarbetare och hos oss på Ryds Glas är ett av de prioriterade områdena att få in fler kvinnor i branschen. För trots att glasmästare är ett yrke som passar kvinnor lika bra som män är det fortfarande väldigt få som är kvinnor. Det är något som vi vill ändra på.

Genom historien har byggbranschen traditionellt dominerats av män vilket stämmer väl in även på glasbranschen. Detta trots att yrket passar lika bra oavsett kön. Visst kan glasmästaryrket vara tungt ibland, men idag finns hjälpverktyg som underlättar arbetet och styrka är något som alltid kommer vara individuellt.

– Idag är andelen kvinnor i branschen liten. Faktum är att endast 2 procent som går på glasmästeriavtalet är kvinnor. Samtidigt vet vi att det finns flera fördelar med mångfald, både på arbetsplatsen och affärsmässigt, så att få in fler kvinnor är väldigt viktigt, säger Karin Lindskog, utbildningsansvarig på Glasbranschföreningen.

Kraven på glasmästaryrket har utvecklats genom åren. Det handlar inte längre om att endast skära och montera glas utan glasmästarna måste också kunna ge råd och sälja in möjliga förbättringar i kundmötet. Som ansiktet utåt är det otroligt viktigt att glasmästaren är lösningsorienterad, serviceminded och affärsmässig. Som glasmästare på Ryds Glas öppnas dörrarna för andra karriärvägar då det finns stora utvecklingsmöjligheter inom bolaget. Så länge man tar steget in i branschen är möjligheterna oändliga.

Mer information i skolorna

För att få in fler kvinnor, men också unga, i branschen kommer vi fokusera på att starta dialog med skolorna. Det är en stor utmaning att få unga intresserade av yrket då glas är en väldigt liten del av byggprogrammet. De som blir glasmästare idag ärver oftast yrket. Men med mer information i skolorna hoppas vi att fler ska få upp ögonen för branschen.

– Eftersom glasmästarna börjar utbildas redan på gymnasiet är det viktigt att företagen åker ut och visar upp sig på skolorna. På så sätt kan fler få upp ögonen för yrket. Om man dessutom fokuserar på att visa att glasbranschen är en bransch för alla kommer man förhoppningsvis få med sig fler kvinnor också, säger Karin Lindskog.

Vi kommer också utveckla och forma morgondagens glasmästare genom att erbjuda praktik- och lärlingsplatser. Just att få in fler kvinnor i yrket är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete, vilket också går att läsa mer om i vår hållbarhetsrapport.

Ryds glas medarbetare

Natalie slår hål på myten

Precis som i resten av branschen är få av våra 320 glasmästare kvinnor, och kanske är det så att oron om en machokultur i mansdominerade yrken får många att backa. Men en kvinnlig medarbetare som vet att det inte alls behöver vara så är Natalie Näppi, glasmästare vid Ryds Glas i Katrineholm.

– Jag upplever att kulturen i branschen har förbättrats. Visst finns det några få från den äldre generationen som kan ha förutfattade meningar, men de är inte svårövertalade. Machokulturen är dock något som tycks skrämma bort kvinnor från att våga kliva in i rummet så vi behöver vara fler som visar att chargonen har ändrats, säger Natalie Näppi.

Hur skulle du säga att det är att vara kvinna i branschen?

– I det stora hela skulle jag säga att jag upplever det som vilket jobb som helst, men jag får också mycket uppmärksamhet och uppmuntran för att jag är en kvinna i en mansdominerad bransch. Det bästa med yrket är variationen och det fysiska arbetet och till alla kvinnor där ute som funderar på att ta klivet in i branschen skulle jag säga att du inte kommer ångra dig. Stoltheten jag känner för mitt yrke är stor och tillsammans kan vi visa att kompetensen inte beror på vilket kön man har.

VÅRA KUNDLÖFTEN