Skip to main content
FRAMTIDSSPANING

SMARTA GLAS - GLASETS FRAMTID

Glas i bemärkelsen byggnadsmaterial har gått från att vara något man bara sätter i fönster till att vara ett fullvärdigt fasad- och konstruktionsmaterial. Och i framtiden kommer vi se fler exempel på glas med flera funktioner – inte minst integrerat med elektronik. Det menar Jörgen Häll, kvalitetsansvarig hos oss på Ryds Glas.

Glas har under mycket lång tid fyllt en viktig funktion för kontakten med omvärlden. Från små fönsterrutor i jordbrukstorp till dagens helglasade köpcentra, bibliotek och kontorskomplex.

– Den gemensamma grundfunktionen är fortfarande att kunna se ut och släppa in ljus samtidigt som det är ett skydd mot väder och vind, säger Jörgen Häll på Ryds Glas.

Och glaset har gjort en fenomenal resa som byggnadsmaterial särskilt efter teknikgenombrottet i mitten av 1950-talet med floatprocessen, som gav oss helt släta och stora glasytor. En självklarhet sedan dess.

Glasets termiska egenskaper har till exempel förbättrats längs vägen med bättre värden för värmeförluster och lägre U-värden på kompletta fönsterpartier.

– Oljekrisen på 70-talet skapade ett sug efter inte bara 2-glasfönster utan även de 3-glaskonstruktioner som är vardagsmat idag. På 80-talet började man belägga glasytan med ett tunt metallskikt för att på så sätt skapa moderna och effektiva glaskonstruktioner.

Jörgen Häll menar att utvecklingen bara fortsatt för detta universella material. Och det i olika riktningar. Ett exempel är flerfunktionsglas som blir ”frostade” när man skickar en ström genom det. Andra exempel på elektriskt ledande glas är funktioner för solskydd och uppvärmda glas i simhallar som används för att begränsa bildning på insidan av glaset. Det senare använder även krögare för att matgästerna ska slippa huttra vid fönsterbordet på nyårsafton.

– Och i dessa tider med ökad förtätning i växande städer har glaskonstruktioners ljuddämpande förmåga blivit allt mer viktig.

En av glasets styrkor är att det kan anpassas för uppgiften i det oändliga.

– Det är ett starkt material som kräver minimalt med underhåll och som dessutom inte åldras eller bleks. I de coronatider vi förhoppningsvis snart har bakom oss är hygien en ledstjärna. Även här har glas fördelar. Det är oorganiskt, ytterst tåligt mot de flesta kemikalier och är lätt att hålla rent.

Smarta Glas - Glasets framtid - Futuristisk bild på duschvägg

Men den mest spännande tiden för glaset tror Jörgen Häll ligger framför oss. Glas integrerat med elektronik har vi sedan länge i telefoner, läsplattor med mera, men nästa stora steg tror Jörgen Häll är att vardagliga ting av glas kommer att tillföras funktioner som gör dem till fristående intelligenta skärmar som även kan styra andra saker. Till exempel intelligenta speglar i hall och badrum eller stänkskydd i glas över spisen.

– Varför be frun skicka äppelkaksreceptet till din mobil när hon kan skicka det till stänkskyddet framför dig eller till kökets bänkskiva av glas? Och varför inte styra husets mediaspelare från badrumsspegeln eller larma av, tända ljus och slå på ventilationen med hallspegeln precis innanför ytterdörren i ditt smarta hem? Varför ska allt styras från olika fysiska enheter och skräddarstyrda appar? frågar han retoriskt.

Jörgen Häll tror att vi kommer att få se en rad samarbeten mellan å ena sidan tillverkare av glas och byggnadsmaterial och å andra sidan elektronikföretag. Ungefär som IKEA och högtalartillverkaren Sonos som tillsammans integrerat ljud i möbler.

– Trenden på mobilsidan har under lång tid varit allt större skärmar, men jag är inte säker på att det kommer att fortsätta på den vägen. Jag tror mer på naturliga stora glasytor som kommer bli vår primära kontakt med omvärlden – från hemmet och på jobbet. Stora ytor med egen intelligens och inbyggda multipla funktioner som till exempel ljud och video. Enheter som på riktigt interagerar sömlöst med mobiler och laptops. Framtiden blir spännande.

VÅRA KUNDLÖFTEN